Masina care merge cu aer

Karim Mokaddem a conceput in anul 2010 modelul Hybrid Air. Motorul era bazat pe doua tehnologii deja folosite – sistemul hidraulic si motorul pe benzina. Mai tarziu, in colaborare designerul Andres Yarce, a conceput un sistem de propulsie care foloseste o pompa hidraulica si un piston pentru a comprima nitrogenul intr-un rezervor numit acumulator de inalta presiune.

masina-care-merge-pe-aer
Sursa poza: Graham Murdoch

Cum functioneaza masina pe aer?
Chiar daca masina care merge cu aer pare doar un vis, cei doi ingineri au reusit sa transforme acest vis in realitate. Masina urmand sa functioneze astfel: nitrogenul pasteurizat de pompa hidraulica si de piston va fi eliberat, fapt ce va duce la miscarea lichidului hidraulic. Pompa va avea rolul unui motor care va pune in miscare rotile, iar fluidul hidraulic va ajunge in cel de-al doilea rezervor.

In timpul mersului, sistemul va folosi pe rand benzina si aer, conform informatiilor oferite de Yarce. Motorul pe benzina este util atunci cand automobilul va trebui sa urce o panta sau se va deplasa pe autostrada. Yarce si Mokaddem cred ca in oras masina poate merge in procent de 60-80% doar cu aer.

Spre deosebire de hibridul electric-benzina, sistemul de propulsie cu aer este mai ieftin si mai usor si poate rezista pe toata durata vietii autovehiculului. De asemenea, acesta nu necesita o intretinere speciala.
Masina cu aer va intra in productia de serie pentru toate modelele subcompacte Citroen si Peugeot in Europa, incepand cu anul 2016. Nu se stie exact cam cat vor costa aceste masini, dar din auzite se pare ca pretul va fi similar cu cel al modelelor hidride de pana acum.

Masina care functioneaza pe baza de aer este visul oricarui sofer, deoarece aerul este combustibil gratuit, nelimitat si 100% ecologic.
Surse articol: www.descopera.ro, www.realitatea.net

Lasă un răspuns