Tinerete fara batranete

Batranii, o povara pentru tineri

Precum multi dintre voi, am fost crescuta de bunici, inca de cand aveam cateva luni. M-am bucurat de mana lor calda, de zambetul lor sincer, de povetele pline de experienta, am savurat captivata de intelepciunea vorbelor, orice poveste pe care mi-o spuneau seara la culcare.

Bunicii si vorbele lor calde

Reuseau sa ma faca sa rad sincer, din tot sufletul, sa ma bucur de fiecare fir de iarba, de fiecare rasarit de soare.
I-am iubit si ii iubesc si acum, cand nu mai sunt langa mine si mereu m-am intrebat cum va fi cand voi ajunge si eu sa am grija de nepoti. Atunci poate nu intelegeam mare lucru, insa acum, imi dau seama ca nu exista lucru mai urat decat o batranete singura si trista.

batrani

Batranetea, o povara

Privesc adesea pe strada, la gurile de metrou, batrani care tin o mana intinsa pentru a primi ceva, orice, numai sa primeasca si primele persoane care imi vin in gand sunt bunicii mei.
Ma intreb, oare ce poate fi in sufletul unui om care o viata intreaga a muncit, a ingrijit copii si nepoti, ca mai apoi sa ajunga sa-ntinda mana pentru a cere mila unor necunoscuti.

Trist, dar adevarat!

Numai gandindu-ma ca as putea fi in locul lor si ochii mi se umplu de lacrimi. Cat esti in putere, uiti ca poti ajunge acolo, te lupti sa ai de toate, te enervezi pentru nimicuri, dai din coate ca sa ajungi undeva sus… si cand ai ajuns sus, totul se naruie, esti neputincios in fata sistemului, nevoilor si lipsei de putere, esti neputincios in fata batranetii, aceasta varsta nemiloasa.
Prea putini batrani beneficieaza de dragostea si grija celor pe care mai ieri, ii luau in brate, ii educau si-i invatau tot ce e mai bun in viata. Cei mai multi, din pacate, isi plang amarul, singuri, fara a fi mangaiati de copiii lor.

Fa ceva pentru cei batrani!

Ar fi bine sa nu uitam ca anii se scurg, fara sa ne dam seama cand, si, inainte de a judeca, ar fi bine sa ne gandim ca si noi putem ajunge asa si atata timp cat putem schimba ceva sa o facem, pana nu ne vom trezi batrani si neputinciosi.

Lasă un răspuns