Reclamele la medicamente: Interzise la Radio si TV

Se interzice publicitatea explicită pentru produsele medicamentoase difuzată în cadrul programelor de televiziune şi radiodifuziune. Publicitatea este permisă numai pentru produsele medicamentoase care se eliberează fără prescripţie medicală pentru care materialele publicitare vor fi aprobate de Agenţia Naţională a Medicamentului. (…) Este interzisă publicitatea pentru farmacii, difuzată în cadrul programelor de radio-tv, care induce ideea că farmacia respectivă reprezintă un model sau etalon pentru celelalte farmacii, precum şi publicitatea la farmacii care reprezintă publicitate mascată la medicamente‘, se arată în propunerea legislativă iniţiată de senatorul UDMR Vegh Alexandru. Sursa

În ceea ce priveşte înterzicerea reclamelor pentru farmaciile care se prezintă drept etalon, senatorul UDMR-ist Alexandru Vegh a declarat: „De ce să se facă reclamă la anumite farmacii? Toate sunt la fel, niciuna nu este mai bună ca alta„.

Reclamele explicite la medicamente difuzate la TV și radio vor fi interzise, urmare a unui proiect care a trecut de Parlament și va fi transmis spre promulgare președintelui. Argumentul parlamentarilor este că pacienții ar trebui să se adreseze medicului, nu să se trateze „după ureche” în baza celor auzite la radio sau TV despre un medicament. vezi sursa

Primele reacţii ale producătorilor de medicamente: „Suntem stupefiaţi. În loc să se aplice reglementările existente, se interzice orice reclamă la TV şi la radio“.

Senatul a votat ieri un proiect de lege prin care pu­blicitatea explicită la medica­mente ar trebui să fie interzisă de la difuzare pe posturile TV şi de radio.

Singurele medicamente care vor mai putea fi promovate sunt cele care se eliberează fără reţetă şi numai prin intermediul altor canale media decât TV şi radio. (sursa)

Interzicerea reclamelor pentru medicamente și farmacii va reprezenta o lovitură puternică nu doar pentru sectorul farma, dar și pentru veniturile televiziunilor și ale agențiilor de publicitate. În ultimii ani, campaniile de publicitate ale producătorilor și distribuitorilor de medicamente, dar și ale lanțurilor de farmacii, au concurat puternic cu cele derulate de operatorii de telefonie mobilă.

Potrivit unor estimări din piață, publicitatea din domeniul farmaceutic reprezintă peste 15% din veniturile din publicitate ale televiziunilor. (sursa)

Lasă un răspuns