Egalitatea sexelor: mit sau adevar?

In randul postarilor pe internet se regasesc tot mai multe aluzii sau dispute in ceea ce priveste egalitatea sexelor. Fie ca este vorba despre caricaturi, glume pe seama femeilor, sau exemple de cazuri in care femeile sunt considerate egale barbatilor, toate acestea se concentreaza pe emanciparea drepturilor femeilor. Militarea pentru egalitatea sexelor a devenit lupta pentru suprematia femeii. Multe exemple provin din cultura societatii si comportamentul indivizilor.

egalitatea-sexelor

Photo source: stuff.co.nz

Am sa va exemplific acest tipar de comportament printr-un pamflet, care, din nefericire, tinde spre adevar:

  • Daca esti promovat inaintea ei, asta inseamna favoritism. Daca ea primeste slujba inaintea ta, ati avut sanse egale;
  • Daca o lovesti se cheama maltratarea femeii. Daca te loveste ea, este autoaparare;
  • Daca iei o decizie fara s-o intrebi, esti sovinist. Daca ia o decizie fara sa te intrebe, este femeie emancipata;
  • Daca esti mandru de realizarile tale, esti mandru de tine. Daca nu, esti lipsit de ambitie;

Sub forma de gluma mai mult sau mai putin, aceste lucruri banale descriu mentalitatile sociale existente.

In 2009, guvernul Boc a investit suma de 125.000 de euro intr-un proiect ce avea in vedere monitorizarea presei, tiparirea de brosuri si efectuarea unor sondaje de opinie la nivel national pentru a studia tendinda de vot a populatiei.
Hotararea de Guvern prevede o serie de masuri pentru combaterea sexismului in Romania.

Printre studiile propuse se numara ,,identificarea principalelor caracteristici ale profilului oamenilor politici” precum si realizarea unui ,,barometru de opinie privind tendintele de vot ale populatiei in functie de criteriile de sex’’.

Dincolo de pamfletul prezentat, precum si de investitia guvernului Boc, luati exemple din viata de zi cu zi, lucruri care se intampla in mod involuntar si fara a starni dispute in privinta favorismelor unui gen in defavoarea celuilalt. Pe usi, fie usa de la birou, fie din transportul in comun, fie din casa, ies intai femeile si apoi barbatii, ba mai mult, acestia le deschid usa pentru a le permite sa iasa. Intr-o institutie, sarcinile ce includ manipularea unor obiecte mai grele sau care pot produce mizerie (masinarii industriale, elemente de mobilier vechi si prafuit, baxuri de ulei, s.a.m.d ) sunt cel mai adesea atribuite barbatilor si nu pentru forta de care acestia pot da dovada, pentru ca exista cazuri in care forta unei anumite persoane de sex feminine este egala cu cea a uneia de sex opus, ci pentru ca acestea tind a fi considerate firave, delicate si sunt nevoite sa isi mentina caracteristicile.

Un exemplu foarte bun il reprezinta mentalul organelor de urgenta (politie, salvare, pompieri) care, in situatii periculoase dispun de faimoasa replica ,,Intai femeile si copiii”.

Persoanele militante pentru drepturile femeilor si implicit egalitatea acestora cu barbatii trebuie sa ia in considerare faptul ca exista elemente definitorii pentru fiecare gen si ca acestea nu pot fi corelate celuilalt gen, dupa cum societatile patriarhale nu pot accepta ideea de egalitate a femeii cu barbatii, lucru adevarat in egala masura si pentru societatile matriarhale.

Am ales un filmulet in care, in prima jumatate un barbat agreseaza o femeie, urmand ca in cea de-a doua jumatate a scenariului rolurile sa se inverseze. Observati reactiile publicului si intelegeti de ce egalitatea sexelor nu poate fi posibila.

Lasă un răspuns