Sfaturi Sanatate: Tratament Plagi Cronice

Cine a spus ca sanatatea este o comoara a avut dreptate. Pacat ca ajungem sa o pretuim doar atunci cand este in pericol. In cazul plagilor cronice, identificarea si tratarea lor este esentiala pentru o vindecare rapida si eficienta.

Inainte de aplicarea unui tratament, se necesita o evaluare locala a plagilor ce urmareste viabilitatea tesuturilor, dezechilibrul umiditatii, infectia, inflamatia si monitorizarea epitelizarii. De asemenea trebuie evaluate caracteristicile fizice ale ranilor (precum localizarea, prezenta durerii, starea patului plagii, etc.). Totodata nu trebuie ignorata nici starea generala de sanatate a pacientului (varsta, utilizarea de medicamente, stilul de viata, riscul de obezitate).

tratament-plagi-cronice

Sursa: Sanacas.ro

Tratament plagi cronice

Metoda de tratament cel mai des intalnita si abordata este TIME (Tissue- Infection-Moisture- Epithelization). Dar ce inseamna TIME mai exact?

T– tissue non-viable/deficient – debridarea tesutuilor nonviabile

I– infection/inflammation – prevenirea precum si controlul infectiilor si inflamatiilor

M – Moisture Imbalance – controlul  umiditatii

E – Epidermal Margin – non advancing or undermined – favorizarea epitelizarii
In cadrul primului pas (debridarea) se indeparteaza tesuturile devitalizate, corpii straini si bacteriile de la nivelul plagilor. Prin acest procedeu se contribuie la imbunatatirea apararii locale, se diminueaza riscul de infectii si se promoveaza vindecarea. La sfarsitul acestei activitati rezultatul va fi o suprafata viabila ce va permite si va favoriza vindecarea.

Pentru cel de-al doilea pas (prevenirea si controlul infectiei si inflamatiei) este important sa existe elemente cu proprietati antimicrobiene precum pansamentele cu argint sau cu iod. Pansamentele cu argint pot lupta cu succes impotriva contaminarii bacteriene si pot trata infectiile mult mai usor. Pe de alta parte si iodul este un agent bactericid si protoacid ce poate fi folosit in tratarea plagilor infectate.

M (Moisture Imbalance) este cunoscut drept dezechilibrul umiditatii. Conform celor mai noi cercetari, plagile cronice se vindeca mult mai repede intr-un mediu umed. Cu toate acestea, cantitatea de secretii din preajma plagii trebuie controlata deoarece poate influenta macerarea tisulara. Cea mai buna solutie este mentinerea unei stari de hidratare potrivita ce poate permite vindecarea plagilor si eliminarea riscului de infectii.

E (Epidermal Margin – non advancing or undermined) – favorizarea epitelizarii. Plagile pot fi de mai multe feluri: acute (unde procesul de vindecare este concis) si cronice (unde epidermul poate avea probleme sa migreze spre marginile plagii). Acest lucru poate prelungi vindecarea si implicit starea de discomfort. Pentru optimizarea procesului de epitelizare este indicata folosirea pansamentelor din gama Allevyn, Cadesorb, Pico, Opsite Post-Op Visible, Bactigras.

Sfat Echipa Medicala Sanacas: Pentru a fi eficient, tratamentul plagilor cronice trebuie realizat cu seriozitate si perseverenta!

Lasă un răspuns