Universul morarului ars pe rug datorita hermeneuticii

Ce te faci cand societatea iti impune norme, valori si credinte pe care tu, personal, nu le urmezi?
In secolul al XVI-lea, un morar a fost ars pe rug in urma numirii actelor sale de interpretare a dogmelor crestine drept erezii de catre judecatorul care a primit cazul. Menocchio, un simplu taran, analizeaza rolul si invataturile Bisericii prin ochi proprii si isi sustine ideile in fata multora, inclusiv a parohului.

Ereziile unui morar de secol XVI

Cartea lui Carlo Ginzburg, Branza si Viermii: Universul unui morar din secolul al XVI-lea reprezinta unul dintre cele doua cele mai mari studii asupra microistoriei. Cartea descrie universul unui morar, considerat de societate eretic datorita modului cum vedea si explica mai departe invataturile Bisericii, precum si rolul acesteia in societate. Conform lucrarii, evenimentul s-a produs datorita influentei Reformei Religioase, care impunea claselor superioare sa tina sub control masele de tarani.

Problema pe care si-o pune Ginzburg este daca, in timpul procesului sau, cuvintele lui Menocchio au fost cu adevarat intelese sau au ajuns la urechile judecatorului sub forma unor erezii, discrepanta determinata de diferentierea claselor sociale ale celor doi.

Aflati mai multe despre cazul taranului caruia a carui hermeneutica i-a adus condamnarea in cartea lui Carlo Ginzburg, Branza si viermii: Universul unui morar din secolul al XVI-lea, Ed: Nemira, Anul 1997

Bibliografie:
Carlo Ginzburg. Branza şi viermii. Universul unui morar din secolul al XVI-lea. Bucureşti: Ed. Nemira, 1997.
http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/ereziile-unui-morar-secol-xvi
http://atlas.usv.ro/www/codru_net/CC13/24_recenzii.pdf

Lasă un răspuns