Vrei sa va inscrieti copiii la gradinita? Ce aveti de facut.

Inscrierile la gradinitele din Capitala se fac dupa modelul admiterii computerizate la liceu, potrivit documentelor publicate de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB).

inscrieri-gradinita

Sursa poza: debanat.ro

Parintii care vor sa isi inscrie copiii pentru prima data la gradinita pot depune cererile in perioada 28 aprilie – 30 mai 2014, ca prima etapa. Acest proces a fost amanat, dupa care s-a decis de catre oficiali sa se introduca un sistem electronic de inscriere, in care parintii completeaza o cerere de inscriere in care trec dar trei gradinite dorite. In data de 3 iunie vor fi afisate listele cu locurile ramase libere.

A doua etapa de inscriere va fi organizata in perioada 4 iunie – 4 iulie 2014, dupa care, in 8 iulie vor fi afisate locurile ramase libere.
Conform declaratiilor oficialilor ISMB s-a precizat ca inscrierile vor continua si dupa data de 8 iulie, in limita locurilor disponibile. In nul scolar viitor 2014-2015 se vor organiza peste 1500 de grupe in gradinitele din Capitala, ceea ce inseamna ca numarul de locuri disponibile se va ridica la 40.000, in timp ce la nivel national se numara 665.000 de locuri.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat intr-o conferinta de presa ca inspectoratele scolare pot schimba oricand datele din calendar pentru ca legea educatiei nationale prevede ca cei mici pot fi inscrisi oricand vin parintii cu cererile, chiar si in afara datelor de inscriere.
Mai nou, copiii vor putea fi inscrisi la gradinita si de la varsta de doi ani si jumatate.

Din cele 1560 grupe din gradinitele din Capitala, aproape 85% vor fi cu program prelungit, a declarat inspectorul general scolar Constantin Traistaru.

Estimam ca sunt 25.000 de copii ce pot fi reinscrisi. Totodata, fac precizarea ca vom cobori varsta de reinscriere spre 2,5 ani, din cauza lipsei creselor. Parintii cu copii sub trei ani ne-au cerut sa inscriem copiii in gradinite, intrucat nu au cu cine sa-i lase„, a spus Constantin Traistaru.

Numarul din crese a scazut drastic in ultimii 20 ani de cinci ori, acest lucru punand in pericol asigurarea respectarii dreptului la educatie a copiilor de varsta mica. In anul 1990, numarul de paturi in crese se ridica la 77.000, pe cand in anul 2010 a scazut la 15.000 paturi.
Specialistii mai spus ca integrarea copiilor de la varste fragede, cel putin incepand cu gradinita, poate asigura „parcurgerea cu succes a etapelor urmatoare de educatie”.

Statul acorda sprijin parintilor in noua Strategie nationala pentri copil
Potrivit Mediafax, strategia supusa dezbaterii publice, se va oferi parintilor asistenta si sprinjin in vederea cresterii copiilor, accesul la un sistem integrat de ingrijire si educare in crese, servicii de ingrijire de zi, concomitent cu asigurarea accesuluii la o buna ingrijire si educatie anteprescolara si prescolara.

Sprijin pentru parinti
Activitatile prin care se va realiza punerea in practica a acestor masuri vor avea in vedere sprijinirea consolidarii si dezvoltarii retelei de crese, gradinite si a programelor de tip <> care sa permita modelarea intelectuala a tinerelor generatii, in paralel cu asigurarea serviciilor de asistenta medicala, dezvoltare fizica (in cluburi scolare sportive) si socioculturale„.

Lasă un răspuns