Ce este gonartroza si cum se trateaza?

Gonatroza este o afectiunie cunoscuta si sub numele de osteoartrita genunchiului. Aceasta apare de regula la persoanele varstnice, existand insa si exceptii astfel ca aceasta boala poate aparea si la persoanele tinere.  In unele situatii afectiunea poate fi transmisa ereditar in timp ce in alte situatii aceasta poate aparea in urma unor traumatisme sau vindecari nereusite a unor leziuni locale.

Sursa foto: sanacs.ro

Sursa foto: sanacs.ro

Factori de risc

Gonatroza este o afectiune ce poate influenta semnificativ viata pacientului dar daca persoana in cauza recunoaste simptomele in timp util si se prezinta la medic, evolutia bolii poate fi incetinita cu succes. Factorii de risc care ar putea influenta dezvoltarea gonartrozei sunt: obezitatea, diabetul zaharat, tulburarile hormonale, bolile neuromusculare, sarcina, traumatisme fizice, accidente, afectiuni congenitale si ligamente cu rezistenta scazuta.

Tratament

Tratamentul pacientilor cu aceasta afectiune este extrem de complex. Astfel ca este recomandat sa se combine tratamentul farmacologic cu fizioterapia, iar in cazurile avansate se recurge chiar si la interventii chirurgicale. In cazul in care pacientul este supraponderal si nu slabeste, terapia nu are niciun efect deoarece articulatia continua sa fie supusa unui stres important.  Terapia are rolul de a ameliora simptomele, de a reduce durerea si inflamatia locala si de a pastra pentru o perioada cat mai lunga functionalitatea articulatiilor. Scopul final este imbunatatirea calitatii vietii pacientului.

Fiziokinetoterapia

Acest tip de terapie este important in desfasurarea tratamentului si a recuperarii pacientului. De ce? Pentru ca gonartroza poate duce la atrofierea muschiului cvadriceps iar daca acesta este antrenat prin exercitii, poate proteja articulatia de stresuri fizice ulterioare. Expertii recomanda exercitii aerobice, masaj si hidroterapie pentru rezultate cat mai eficiente.

Asadar, apelati la tratament cat mai repede atunci cand observati ca ceva este in neregula. Sanatate va doresc!

Sursa: sanacas.ro

Lasă un răspuns