Elevii romani uimesc NASA

Vestile bune vin nu din spatiu, ci de la Colegiul National „Mircea cel Batran„. Elevii participanti la concursul NASA au impresionat lumea din nou dupa ce au obtinut 3 premii I si 7 mentiuni. Astfel, rezultatele finale la NASA Space Settlement Design Contest au aratat ca romanii au reusit sa surclaseze Statele Unite ale Americii cu 34 la 7.

Sursa foto: romanialibera.ro

Sursa foto: romanialibera.ro

Elevii participanti s-au pregatit zilnic si cu ajutorul profesorilor lor au reusit sa obtina performante impresionante. Profesorii „vinovati” sunt Ion Bararu, Lucian Oprea, Claudia Dobrin si Florin Dobrin. Iar directorul liceului, prof. dr. Vasile Nicoara declara ca „din 2004 am avut primele premii la NASA. Sunt rezultate, an de an, de mare prestigiu, si faptul ca au fost obtinute constant dovedeste potentialul creativ si munca sustinuta”.

Ce fac elevii?

Ei au construit zilnic statii pe Luna si pe Marte cu multa truda si sacrificiu. Scopul lor este sa creeze conditii potrivite pentru a sustine viata in medii diferite de cele ale Pamantului. Cand fac asta, ei iau in considerare toate sistemele necesare mentinerii vietii :”pe statie este practic un nou pamant doar ca sunt unele avantaje datorita gravitatiei mai mici. Uneori este mai greu, de exemplu pe Marte, unde am proiectat noi statia, avem nevoie de metode de intretinere a sanatatii. Tot pe Marte am conceput un tren care simuleaza pseudo-gravitatia. In plus, de acolo se pot explora planetele cu ajutorul unor masinute cu care oamenii se pot plimba”, a precizat Marina Cozma, eleva in clasa a X-a si castigatoare a premiului I.

Toti elevii sustin ca in teorie, proiectele lor sunt realizabile, insa este greu sa se faca o estimare financiara. Astfel ca pana gasesc finantatori care sa le sustina proiectele ei continua sa astearna pe hartie idei la fel de inteligente si de inovatoare.

Noi le uram mult succes si le multumim pentru ca ne fac mandri ca suntem romani!

Sursa: romanialibera.ro

Lasă un răspuns