Cum sa iti salvezi piciorul de la amputatie, in cazul ranilor cronice?

Tehnologia a evoluat foarte mult in ultima vreme. Acest lucru a dus la dezvoltarea multor concepte si teorii care pot ajuta bolnavii sa isi revina intr-un ritm mult mai alert, nemaifiind necesar sa se recurga la actiuni dramatice care sa afecteze pacientii emotional si fizic.

picior-diabetic

Sursa poza: hartmann.ro

„Terapia umeda” a ranilor este un astfel de tratament modern care s-a dovedit a fi extrem de benefic in cazul ranilor ce nu se vindeca sau care se vindeca foarte greu (escarele de decubit, ulcerul de decubit, ulcerul venos, etc.). Aceste pansamente s-au dovedit a fi eficiente in cazul ranilor „piciorului diabetic”si au ferit pacientii de cea mai eficace, dar si cea mai dramatica solutie de pana acum: amputatia!

Diabetul face multe victime, astfel ca la fiecare 30 de secunde, un om isi pierde un picior prin amputatie datorita complicatiilor aduse de diabetul zaharat. Printre acestea putem include si „piciorul diabetic” care aduce cu sine probleme extrem de grave precum pierderea sensibilitatii la nivelul picioarelor, alterarea circulatiei arteriale periferice, etc. Un sfert dintre persoanele care intampina astfel de probleme ajung sa aiba ulceratii ce mai apoi duc la amputarea piciorului bolnav. Pe langa aceasta se adauga si stirea conform careia mortalitatea in randul pacientilor care au suferit o amputatie a crescut in primii 5 ani devenind a doua cea mai temuta boala.

Cauze

Desi pare greu de crezut, „piciorul diabetic” este o combinatie de probleme (polineuropatia periferica, arteriopatie, traumatisme minore, suprainfectii, deformari ale picioarelor). Toate acestea au un element comun – riscul de ulceratii si amputatii.
Printre principalele cauze ce duc la ulceratii si amputatii gasim lucruri minore precum taierea incorecta a unghiilor sau incaltamintea nepotrivita sau elemente mai grave precum modificarea sensibilitatii periferice sau recunoasterea tardiva a leziunilor. Diagnosticul de „picior diabetic” se pune doar dupa o analiza medicala atenta ce implica anumite cunostinte despre pacient, evolutia piciorului si a plagii.

Prevenire si tratament

Dupa cum stim, e mai bine sa prevenim decat sa tratam. Acest lucru se aplica si in acest caz. Prevenirea si tratamentul precoce pot reduce numarul amputatiilor cu pana la 80%. Asta inseamna ca la cel mai mic semn de roseata, fisura sau ulceratie este indicat sa consultati un specialist.

Tratamentul ce se aplica in acest caz este destul de complex si implica folosirea terapiei umede locale. Acesta grabeste vindecarea prin prevenirea infectiei si a unei necroze, eliminandu-le pe cele existente. Pansamentele interactive (parte a tratamentului modern) au la baza un principiu hidroactiv si asigura conditii bune pentru toate stadiile existente in procesul de vindecare. Asta inseamna ca alegerea pansamentului corespunzator este vitala in asigurarea unui tratament eficace.

Asadar, nu ezitati sa contactati un medic specialist – SANACAS– atunci cand intampinati astfel de probleme si nu amanati tratamentul care va poate salva viata! Pretuiti-va sanatatea!

Lasă un răspuns