Acordul de parteneriat 2014-2020, aprobat

Guvernul a aprobat, miercuri, 26 martie, Acordul de parteneriat 2014-2020, care stabileste modul de utilizare a fondurilor europene, si il va transmite in mod formal si oficial Comisiei Europene la finalul lunii martie, a anuntat in cursul zile de astazi, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Sursa foto: realitatea.ro

Sursa foto: realitatea.ro

Mai multe prioritati de finantare

Textul final, semnat astazi, stabilieste mai multe prioritati de finantare prin intermediul fondurilor europene. Acestea sunt: competitivitatea, oamenii si societatea, infrastructura, resursele, administratia si guvernarea.

Eugen Teodorovici a mai precizat pentru presa ca este vorba de „o prima versiune oficiala” a Acordului si, de asemenea, si-a exprimat speranta ca documentul va fi semnat in maximum trei luni, perioada in care oficialii de la Bruxelles pot transmite observatiile si neregulile constatate, pentru ca responsabilii cu textul acordului sa poate interveni in perfectionarea acestuia.

Cea mai mare suma de bani se vrea a fi alocata pentru Programul Operational privind Infrastructura Mare: 9,5 miliarde de euro, iar cea mai mica suma ar urma sa fie alocata pentru Programul Operational Asistenta Tehnica: 265 milioane de euro.

Pe larg, acestea sunt alocarile propuse de catre Ministerul Fondurilor Europene, condus de Eugen Teodorovici: 9,5 miliarde euro pentru Programul Operational privind Infrastructura Mare, 6,6 miliarde euro pentru Programul Operational Regional, 4,2 miliarde euro pentru Programul Operational Capital Uman, 553 milioane euro pentru Programul Operational Capacitate Administrativa, 1,2 miliarde euro pentru Programul Operational Competitivitate, 265 milioane euro pentru Programul Operational Asistenta Tehnica, 452 milioane euro pentru programe de cooperare transfrontaliera, 8 miliarde euro pentru Programul National pentru Dezvoltare Rurala.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a aratat ca nu este convenita inca alocarea pentru Programul Operational Pescuit, iar, in functia de perfomanta in absorbtie, Romania are o rezerva de 1,82 miliarde euro pe care o poate accesa.

Tot ministrul Fondurilor Europene a mai aratat ca, in luna mai a acestui an, vor fi transmise formal Comisiei Europene si documentele privind programele operationale.

Sursa: mediafax.ro

Lasă un răspuns