Incep analizele pentru autostrada spre Constanta si inelul CFR Bucuresti

Analizele tehnice pentru autostrada spre Constanta si inelul CFR Bucuresti vor fi efectuate gratuit de catre partea chineza, semnatara a contractului. Dupa semnarea acestui acord, in zilele imediat urmatoare, specialisti din partea companiei de cai ferate din China vor veni in tara noastra pentru a incepe analizele preliminare care vor sta la baza elaborarii studiilor de fezabilitate pentru noua autostrada.

Sursa foto: bizwiz.ro

Sursa foto: bizwiz.ro

Autostrada de la zero

Partea romana doreste ca linia feroviara rapida sa fie construita de la zero si nu sa fie refacuta cea existenta, deja modernizata cu fonduri ale Uniunii Europene.

O alta conditie stipulata in document prevede ca si firme din Romania sa lucreze la aceste proiecte privitoare la autostrada Bucurest-Constanta.

Luni, vicepremierul Liviu Dragnea l-a rugat pe omologul sau chinez, Zhang Gaoli, sa intervina la Comisia Nationala pentru Reforma si Dezvoltare a Chinei pentru urgentarea semnarii acordului de constructie a liniei feroviare de mare viteza spre Constanta, precum si de modernizare a altor retele feroviare.

Cei doi oficiali s-au intalnit, luni, la Beijing, si printre subiectele de interes comun abordate s-au aflat si realizarea a trei proiecte importante, respectiv linia feroviara de mare viteza spre Constanta via Bucuresti, modernizarea inelului feroviar al Bucurestiului, precum si modernizarea caii ferate care leaga nordul si sudul Romaniei, respectiv granita cu Republica Moldova, de granita cu Bulgaria, la Ruse.

El a adaugat ca, la scurt timp dupa intrevederea cu Zhang Gaoli, a primit „semnale” ca omologul sau chinez a vorbit cu factorii de decizie ai Comisiei si ca marti se va incerca finalizarea discutiilor si semnarea textului final al acordului.

„Este un document important, este un moment important, pentru ca negocierile intrasera intr-un oarecare impas, dar, dupa intalnirea cu vicepremierul chinez, pe care l-am rugat sa ceara Comisiei de Reforma si Dezvoltare a Chinei sa fie de acord sa finalizeze negocierile cu Ambasada Romaniei, s-a negociat pana aseara tarziu”, a declarat politicianul Liviu Dragnea.

Sursa: mediafax.ro

Lasă un răspuns