FMI, plan de finantare cu Ucraina

Fondul Monetar International (FMI) si Ucraina vor conveni, in zilele ce urmeaza, un plan de finantare pe termen scurt, potrivit directorului executiv al FMI, Christine Lagarde. Tot Lagarde a declarat, la Beijing, ca Ucraina are nevoie de un astfel de plan pentru a-si stabiliza economia, relateaza Wall Street Journal.

Sursa foto: bizwiz.ro

Sursa foto: bizwiz.ro

Obama, apel la FMI pentru Ucraina

In cadrul unui discurs sustinut joi la Washington, presedintele american, Barack Obama, a facut apel la Fondul Monetar International sa acorde rapid ajutor Ucrainei.

O misiune a FMI se afla la Kiev incepand din 4 martie pentru negocierea unui acord de finantare externa, la cererea guvernului interimar instalat dupa destituirea fostului presedinte Viktor Ianukovici. Rusia a anexat saptamana trecuta, in urma referendumului, Peninsula Crimeea, care gazduieste la Sevastopol cartierul general al flotei ruse din Marea Neagra.

Intre timp, Congresul Statelor Unite ale Americii va relua luni dezbaterile privind un pachet de sprijin financiar pentru noul guvern ucrainean. Discutiile sunt insa incetinite de o nouă disputa intre majoritatea din Senat si cea din Camera Reprezentantilor, cu privire la un plan de reforma FMI adoptat in anul 2010, care nu a fost inca pus in aplicare nici pana in prezent. Ambele camere agreeaza acordarea unor garantii de credit de 1 miliard de dolari din partea guvernului SUA pentru Ucraina.

Sefului misiunii FMI la Kiev, Nikolai Gueorguiev, a declarat joi, intr-un comunicat, ca Fondul a inregistrat progrese importante in cadrul negocierile cu Ucraina, dar mai este de lucru inainte de convenirea asupra unui acord. Imprumutul va fi conditionat de reforme vaste in sectorul public si in mai multe sectoare apartinand economiei.

Asadar, se vorbeste in mare de acordarea unui imprumut, americanii sustin acest lucru, dar directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, nu a oferit niciun detaliu cu privire la suma de bani ce urmeaza a fi imprumutata, marimea imprumutului sau conditiile care vor fi impuse de catre cei de la FMI in schimbul banilor.

Sursa: mediafax.ro

Lasă un răspuns