Spectacol astronomic -supernova vazuta prin binoclu

Galaxiile sunt elemente ce formeaza universul magic in care traim. Adeseori acestea ne ofera un spectacol astronomic unic ce nu poate fi uitat niciodata in special datorita faptului ca se produce odata la cativa ani. Acelasi lucru s-a intamplat si in galaxia Messier 82 sau Trabuc asa cum mai este cunoscuta ea. Aceasta galaxie marcheaza locul in care a explodat o stea, fenomenul astronomic fiind cunoscut ca supernova. Vestea buna este ca aceasta supernova este cea mai apropiata de pamant si este atat de stralucitoare incat poate fi vazuta si cu un binoclu.

sn2014j

Este un lucru extraordinar avand in vedere ca Galaxia Trabuc (M82) se gaseste la aproape 12 milioane de ani lumina departare. Ea este pozitionata intre constelatiile Carul Mic si Carul Mare si a fost observata pe cerul emisferei nordice doar cu ajutorul unui binoclu.

Specialistii in domeniu declara ca aceasta descoperire este un fel de Sfantul Graal al astronomiei de vreme ce ofera un prilej unic pentru dezvoltarea cercetarilor ce ar putea ajuta la descifrarea tuturor secretelor materiei negre sau al modului de formare al galaxiilor.

Cel care a facut marea descoperire se numeste Dr. Steve Fossey, de la Observatorul Astronomic al University College London, si a reusit sa observe supernova, din intamplare in timp ce regla un telescop pentru a preda studentilor sai o lectie de lucrari practice. Va puteti imagina ce sansa inedita au avut studentii, de a folosi echipamentul din observator pentru a examina supernova si de a face fotografii. Asa ceva se intampla foarte rar!

Supernova, cunoscuta si ca SN 2014J este este una dintre cele mai apropiate fenomene observate in ultimele decenii. Avand in vedere ca stralucirea sa a putut fi observata cu ustensile atat de banale, precum un binoclu, toata lumea a avut ocazia sa se bucure de frumusetea sa. Speram ca vor mai exista si alte fenomene la fel de interesante si atractive pe viitor!

Sursa: descopera.ro

Lasă un răspuns