Ce vom manca in viitor?

Exista foarte multe produse alimentare ce ne dau batai de cap in ziua de azi. Din acest motiv oamenii cauta o metoda sa manance cat mai natural si ma sanatos. Insa este asta mereu o idee buna? Atunci oare ce vom manca in viitor?

Sursa foto: descopera.ro

Sursa foto: descopera.ro

Profesorul Y.H. Percival Zhang, specialist in ingineria sistemelor biologice din Universitatea Virginia Tech lucreaza la un proiect inedit. El isi doreste sa transforme aschiile de lemn, tulplinile uscate de porumb precum si alte tipuri de deseuri vegetale intr-o materie prima ce ar putea fi folosita pentru obtinerea de substante comestibile. O astfel de substanta este amidonul ce va putea fi folosit in prepararea diverselor alimente.

El lucreaza la transformarea deseurilor vegetale necomestibile in polizaharide comestibile. De regula, plantele sunt bogate in celuloza, o substanta care este inclusa in peretii vegetali sau in fibrele vegetale (bumbac).Cu toate acestea, celuloza gasita in plante nu poate fi consumata de catre oameni deoarece digestia lor nu le permite.

Partea buna este ca celuloza este inrudita cu amidonul, ceea ce inseamna ca ambele sunt polizaharide (contin lanturi lungi de molecule de glucoza), avand aceeasi formula chimica. Singura diferenta intre ele este cea dintre moleculele de glucoza: alfa-1,4-glicozidice (celuloza) și alfa-1,6-glicozidice in cazul amidonului.

Pentru a digera amidonul, corpul uman trebuie sa produca o enzima numita amilaza ce are rolul de a desface legaturile chimice specifice din amidon, transformandu-l in glucoza. Si legaturile din celuloza pot fi desfacuta de o enzima specifica, insa organismul uman nu produce aceasta enzima. Din aceasta cauza nu poate digera celuloza.

Dar dupa multa munca, prof. Zhang si echipa sa au reusit sa transforme legaturile beta-glicozidice in legaturi alfa-glicozidice. Asta inseamna ca celuloza se transforma intr-o pulbere alba, similara amidonului, ce va putea fi digerata si de om.

Unii specialist spun ca amiloza este chiar mai sanatoasa decat unii carbohidrati folositi astazi in producerea alimentelor. Procesul este simplu: substanta se descompune lent in tubul digestiv si este asimilata incet, fara a creste brusc glicemia. Conform acestor specialisti, procesul poate fi foarte usor de replicat si la scara industriala, fiind destul de ieftin. Tot din acest proces rezulta si etanol (alcool etilic) ce poate fi folosit drept combustibil.

Acest experiment poate incuraja rezolvarea unor probleme esentiale ale lumii contemporane – cea a alimentelor si cea a combustibililor. Celuloza se poate gasi din plin in natura si deseori nu este utilizata la intensitate maxima. De exemplu, pentru fiecare tona de cereale recoltate corespund 2-3 tone de deseuri bogate in celuloza. Cea mai mare parte a acestora sunt arse sau aruncate, fiind irosite inutil.

Este adevarat ca momentan nu exista un investitor care sa finanteze acest proiect, insa prof. Zhang crede ca unele tari ce au populatii foarte mari (China, India) ar putea fi interesate de proiect. Asa ca nu ne ramane decat sa asteptam si sa vedem cum vor decurge lucrurile!

Sursa: descopera.ro

Lasă un răspuns