Spatele drept, privirea sus si zambetul la purtator – ingrediente pentru un job de succes

Suntem sfatuiti de foarte multe ori cum sa ne mentinem pozitia corpului in anumite situatii, ce sa facem cu mainile, cum sa tinem picioarele, dar mai ales cat si cum sa vorbim. Dar ce ne facem cand este vorba despre pozitia pe care o abordam in prezenta unui posibil angajator sau a unui sef, comportamente care ne asigura succesul la munca, sau, din contra, ne tradeaza si ne afecteaza in mod negativ succesul.

zambeste-interviu

Sursa poza: salesforcesearch.com

Miscarile corpului, expresiile faciale, felul in care vorbim, modul in care ne manifestam emotiile, hainele, postura, felul cum aranjam biroul, masina pe care o conducem, comportamentele si atitudinile constiente si inconstiente, reprezinta comunicari nonverbale.

Pe scurt, tot ceea ce comunicam fara cuvinte spune ceva despre noi. Daca reusim sa ne controlam modul de gandire, sa avem claritate mentala, sa ne urmarim obiectivele, sa fim rezistenti la provocarile vietii prin setare mentala pozitiva, atunci putem sa avem un anumit tip de atitudine, sa-i spunem pozitiva, potrivita, care sa fie in avantajul nostru.

Daca, in schimb, ne confruntam cu o stare de confuzie mentala, nu ne stim interesele sau le pierdem din vedere, nu ne pregatim corespunzator pentru o intalnire, o negociere, o vanzare, nu cream premisele pentru o atitudine care sa ne conduca acolo unde vrem. Putem folosi inteligenta nonverbala in avantajul nostru, deoarece comportamente simple, cum ar fi felul in care dai sau capeti o strangere de mana, felul cum intampini un client nou, viteza cu care vorbesti, felul in care mergi, felul in care stai pe scaun, felul in care ii conduci pe altii, felul in care taci, par nesemnificative, dar chiar daca par banale, pot face diferenta.

De pilda, in momentul in care vii la un interviu si intri in incapere iti va fi observat mersul si de aceea, e bine sa ai spatele drept, capul sus, fara umeri cocosati si adusi in fata, iar mersul sa fie sigur, fara sa iti tarasti picioarele. Strangerea de mana trebuie sa fie ferma, cu palma orientata vertical si intinsa inainte, astfel incat sa fie una de tip castig-castig pentru ambele parti.

Evita sa lasi cealalta persoana sa preia controlul de la prima atingere, iar privirea trebuie orientata in fata, direct in ochii intervievatorului si fa tot posibilul sa o mentii asa cat mai mult timp pentru a-i observa reactiile. Felul in care te asezi este foarte important: sa iti mentii spatele drept, eventual paralel sau lipit de spatarul scaunului, insa evita sa te lasi pe spate ca atunci cand stai intr-un fotoliu.

Tine mainile pe genunchi sau pe cotierele scaunului si foloseste-le doar pentru a sustine ceea ce spui. Evita sa le misti incontinuu pentru ca iti tradezi emotiile, ceea ce te poate duce intr-o pozitie de inferioritate.
Aminteste-ti sa zambesti sincer, atat in momentul cand dai mana pentru prima data cu recrutorul, dar si pe parcursul discutiei.

Persoanele care zambesc au fata luminoasa si transmit alaturi de gesturile deschise cu palmele semnalul ca sunt increzatoare si isi cunosc potentialul.
Sursa: incont.ro

Lasă un răspuns