Care sunt meseriile cu gradul cel mai ridicat de risc, dar si cele mai stresante?

Exista joburi care supun personalul la putin stres, dar si unele mai stresante, capabile sa te scoata din fire in orice moment. Profesiile sunt total diferite unele de altele, iar persoanele implicate pot fi din cele cu pregatirea cea mai modesta sau cu inalte studii academice.

profesii

Sursa poza: nextebank.ro

Se pare ca stresul cauzat de munca nu face diferentiere de nivelul pregatirii, de titluri si diplome, ci numai de solicitarea la care ne supune munca in sine. Te astepti probabil ca cele mai stresante locuri de munca sa fie cele de ofiter de politie unde risti sa fii impuscat mortal, pompier sau oamenii care spala geamurile unui zgarie-nori, dar exista job-uri care au o rata a mortalitatii mult mai mare.

De exemplu, meseria de pescar de crabi este una foarte periculoasa. Exista riscul de a fi prins in plasa de pescuit sau sa fii zgariat pe globul ocular. Acestea sunt doar cateva din pericolele pe care le ofera acest loc de munc, rata de fatalitate fiind de 116 la 100.000 de muncitori.

Alta categoria de muncitori supusi unui mare risc la locul de munca sunt taietorii de lemne. Exploatarea forestiera se califica ca fiind una dintre cele mai mortale locuri de munca, datorita echipamentului greu, copacilor si mai grei care se prabusesc si a vremii urate. Rata de fatalitate este de aproape 92 la 100.000. Meseria de pilot este una extrem de periculoasa.

Desi ai ocazia sa zbori pe cerul prietenos si albastru, s-ar putea sa te lovesti de ghinionul de a te prabusi pe pamant. Cele mai mortale locuri de munca in aviatie sunt cele pe elicopterele de salvare sau pe avioanele experimentale, în special cand experimentul da gres. Pilotii obtin o rata de mortalitate de 71 la 100.000. Muncitorii de pe santier intra in categoria celor mai mortale locuri de munca din cauza ca pot cadea in gropi imense, sunt expusi in mod constant la substante periculoase si pot fi striviti in timp ce verifica desfasurarea muncii in tuneluri, puturi si in timpul demolarilor.

Locuri de munca riscante si stresante sunt si acelea in care tinem seama nu atat de profesie, cat de conditiile de munca, respectiv de cadrul in care se desfasoara munca:

– Activitatile care obliga la calatorii frecvente in interesul serviciului;
– Activitati cu gradul de incordare aflat in crestere, in timpul exercitarii serviciului;
– Actvitati care impun termene limita pentru terminarea unor sarcini;
– Lucrul fata in fata cu publicul;
– Activitati care impun permanenta competitivitate in cadrul companiei;
– Activitati care impun mentinerea unei anumite conditii fizice;
– Activitati care se desfasoare in conditii de mediu neadecvate;
– Activitati care ar putea pune propria viata in pericol.

Factorii provocatori de stres sunt legati si de pregatirea angajatului, deoarece, cu cat cunostintele lui sunt mai temeinice, cu cat experienta in munca este mai indelungata, iar pregatirea teoretica mai solida, cu atat angajatul este mai sigur pe el, iar gradul de stres in timpul muncii este mai redus.

Lasă un răspuns