Un nou simbol pentru medicamente

De acum inainte, anumite categorii de medicamente vor contine un simbol (un triunghi negru) pentru a avertiza atat pacientii cat si cadrele medicale ca acele produse sunt supuse unei monitorizari suplimentare dupa ce au primit autorizatia de comercializare.

medicamente

Sursa foto: ghidulardelean.ro


Acest simbol este menit sa identifice produsele farmaceutice care sunt supuse unei monitorizari suplimentare si care:

– au fost autorizate dupa data de 1 ianuarie 2011 si contin o substanta activa noua;

– sunt medicamente biologice (vaccinurile sau produsele ce provin din plasma, autorizate dupa aceeasi data);

– produsele pentru care sunt necesare informatii suplimentare si dupa introducerea pe piata;

– produsele a caror autorizatie este supusa unor restrictii sau conditii legate de utilizarea lor in mod sigur si eficient potrivit Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România.

Comisarul european pentru sanatate si consumatori, Tonio Borg a declarat:”Simbolul ne va permite sa obtinem informatii mai multe si de mai buna calitate referitoare la posibilele efecte secundare ale unui medicament, care apoi vor putea fi analizate amanunțit. O mai mare implicare a pacientilor in raportarea efectelor secundare este o parte integranta a sistemului european de farmacovigilenta. Noul simbol va contribui la consolidarea acestui sistem, care este deja unul dintre cele mai avansate din lume”.

Sursa: ro.stiri.yahoo.com

Lasă un răspuns